Een gedachte over “Contact

 1. Beste

  Als leerkracht volg ik uiteraard de onderwijsdiscussie. Ik hoor U vandaag in het parlement verklaren dat afschaffen van labels niet nodig is. Fout! Oh zo fout! Een concreet voorbeeld van enkele weken geleden: mijn IW’ers (met dat TSO-label op het voorhoofd) worden omwille van dat label uitgesloten van een hele reeks workshops aan universiteiten en hogescholen. Wij vinden de vakoverschrijdende eindtermen belangrijk genoeg om aan te werken, maar wij zijn niet welkom op de universiteit want ‘alleen voor ASO’. En jawel, wij hebben hen gecontacteerd en nog eens expliciet gevraagd om toch te kunnen deelnemen. Niet dus … omwille van het label.
  Jammer voor mijn gasten.En dat soort zaken komen mijn IW’ers regelmatig tegen.
  Zolang die labels bestaan en vooral zolang jullie dat geen probleem vinden, zijn mijn gasten de pineut. Wat een gemiste kans voor de opwaardering van dergelijke sterke STEM-richting.

  Dat in jullie matrix bijvoorbeeld economie-wiskunde niet domeingebonden is en technologische wetenschap en engineering (IW) wel, ook dat stoort mij bijzonder. IW’ers kunnen evengoed naar economie als economieleerlingen naar ingenieur kunnen. Waarom moet IW dan in die tweede kolom en EW in die eerste? Kan U mij dat uitleggen? Met een inhoudelijk argument, of omwille van het ASO-label? Labels niet belangrijk, zegt U? Opwaardering van technisch onderwijs, zegt U?

  Uw verwijzing in het debat naar labels van vroeger, daar hebben mijn leerlingen geen boodschap aan. Dat is niet ter zake. En dat is al helemaal geen reden om aan (misleidende) labels van nu vast te houden. Misleidend jawel, ik schreef het al: Economie wiskunde is niet algemener dan IW, toch?

  Maar ik besef natuurlijk dat ik aan het roepen ben in de woestijn. Ik verhuis misschien beter weer naar mijn bureau. Dan zal ik zelf nog eens een activiteit in elkaar steken om mijn gasten de VOET financiële geletterdheid bij te brengen, De universiteit wil het voor ons niet doen … dat is voorbehouden voor ASO.

  Vriendelijke, maar wat gefrustreerde, groeten.

  Jo Verstraete
  leerkracht wiskunde derde graad IW

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s