Online aanmeldingen secundair onderwijs Grimbergen – Machelen – Vilvoorde

Jo De Ro (klein)Tijdens de aanmeldingsperiode voor het eerste jaar secundair onderwijs meldden zich 974 kinderen aan via het centraal aanmeldingsregister. Alle secundaire scholen uit Grimbergen, Machelen en Vilvoorde namen deel aan het aanmeldingssysteem. 84% van de aangemelde leerlingen kregen een plaats toegewezen in een school die de ouders hadden opgegeven.

Het Centraal Aanmeldingsregister (CAR) is reeds enkele jaren gekend voor de inschrijvingen in de basisschool. Eerder dit jaar beslisten de leden van het Lokaal Overlegplatform Grimbergen, Machelen en Vilvoorde om ook voor het eerste jaar secundair aan te melden. Er werd voor dit systeem gekozen om het kamperen te vermijden en de plaatsen op een objectief neutrale manier toe te wijzen, waarbij elke leerling evenveel kans maakt.

Procedure

Voor het toewijzen van een school houdt dit aanmeldingsregister in eerste instantie rekening met de schoolkeuze van de ouders. Als er teveel aanmeldingen zijn, speelt een toevalsnummer dat aan elke aanmelding per school werd toebedeeld een doorslaggevende rol. Het Vlaamse Decreet laat helaas niet toe om andere parameters te gebruiken (zoals dat voor het basisonderwijs wel het geval is met bijvoorbeeld afstand). Eenmaal de kinderen een plaats toegewezen krijgen, moeten de ouders zich vervolgens melden in de school om de inschrijving definitief te realiseren. Deze inschrijving gebeurt tussen 6 en 24 mei.

Resultaat

Voor de start van de aanmeldingen waren er 893 vrije plaatsen in de aanmeldende scholen. 213 leerlingen werden aangemeld binnen de voorrangsregeling. Dit wil zeggen dat ze reeds een broer of zus in dezelfde secundaire school hebben of dat één van de ouders in de desbetreffende school werkt. Samen met de ouders die niet onder die voorrang vielen ontvingen in totaal 828 ouders een toewijzing voor één van de scholen van dit gebied. Dat wil zeggen dat 84% van de aangemelde leerlingen kreeg een toewijzing in één van de geregistreerde scholen, 16% werd voorlopig nergens toegewezen. Van de toegewezen leerlingen werd 79% toegewezen aan 1e schoolvoorkeur, 3% aan 2e schoolvoorkeur en 2% aan 3e schoolvoorkeur.

Wie geen toewijzing kreeg, kan het dossier met nummer(s) op de wachtlijst(en) opvolgen via de website www.naarschoolinregiovilvoorde.be.

Er zijn nog vrije plaatsen in de regio Grimbergen – Vilvoorde – Machelen. Hoeveel vrije plaatsen er exact na de inschrijvingen nog zijn, zal ten laatste op 27 mei via www.naarschoolinregiovilvoorde.be worden meegedeeld. Wie dan nog wilt inschrijven in een school, kan vanaf 28  mei – 8u rechtstreeks naar de school gaan om de inschrijving te realiseren.

Ouders die hun kind willen inschrijven in een hogere klas in het gewone secundaire onderwijs of in het BuSo, moeten rechtstreeks contact opnemen met de school zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s