Twee keer primeur voor Stedelijke basisschool De Doening

img_4536Op zaterdag 29 september ll werd even tijd genomen door de schoolploeg, de ouders en leerlingen van De Doening én een delegatie van het college van burgemeester en schepenen om de vernieuwde tuin van de stedelijke basisschool De Doening feestelijk te openen. In plaats van de klassieke speelplaats legde de stad een groene educatieve schooltuin aan.

Katrien Vaes, schepen van openbare werken, wijkzorg en groen legt uit “Toen er destijds werd beslist dat er een nieuwe school ging komen, moest er uiteraard ook een nieuwe speelplaats komen. Maar een klassieke betonnen speelplaats zagen we echter niet zitten. Waarom niet eens iets nieuws proberen? Waarom eens niet een echte “speelplaats” bouwen? Geen betonnen speelplaats maar een plaats waar kinderen echt kunnen spelen, waar kinderen iets kunnen leren over de natuur en – geef toe – ook eens echt  vuil kunnen worden…”

De tuin werd zo aangelegd dat de echte schoolactiviteiten kunnen plaatsvinden dichtbij het schoolgebouw. Maar hoe verder men gaat… hoe groener, hoe avontuurlijker, hoe leuker… want hoe dieper men de tuin ingaat, hoe hoger de natuurwaarde. Er is zelfs een perfecte aansluiting met het achterliggend natuurgebied mogelijk. En de stad kreeg ondertussen ook de bevestiging dat de subsidies voor deze aansluiting werden goedgekeurd.

img_4525

De sanering van het terrein en de aanleg van de spelniveaus werden uitgevoerd door een externe aannemer (de firma Van Vlasselaer) maar het team wijkonderhoud van de stad Vilvoorde heeft de volledige afwerking uitgevoerd. Het resultaat mag alvast gezien worden. Een aantal zaken volgen nog : deze winter wordt immers alle beplanting aangevuld en zo zal ook de groentetuin volledig klaar zijn tegen de volgende lente.

Kostprijs voor de stad (niet gesubsidieerd) : ongeveer € 50.000.

Schepen Vaes is in ieder geval heel trots op deze verwezenlijking. “ Het moeten niet altijd  grote projecten zijn. Eigenlijk heeft elke school / elk kind recht op dergelijke speelplaats. In het bijzonder ben ik blij dat zo’n project tot een goed einde werd gebracht: het toont ook aan dat als schepenen samenwerken én diensten van de stad, dat veel, heel veel mogelijk wordt.”

Maar dat is nog niet alles. De Doening is nog koploper op een ander terrein!

Schepen van Onderwijs Jo De Ro verwoordde het zo op de opening van de tuin: “in het voetbal zien we het vaak: een voetbalclub investeert in een nieuw stadion en heeft dan nog weinig inspiratie en middelen om een goede ploeg op het veld te brengen. Bij De Doening was dat niet zo: de school is helemaal nieuw, de tuin is prachtig, maar ook inhoudelijk scheert de school hoge toppen. Zo is het de enige school in Vlaanderen dat van de wettelijke mogelijkheid gebruik maakt om al te starten met Engels binnen het curriculum (als echt vak dus) vanaf het 5de leerjaar. Omdat de school wil inzetten op vroeg meerdere talen leren. Zo’n unieke combinatie: nieuwe school, prachtige groene tuin én toponderwijs: daar mag Vilvoorde fier op zijn!”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s