Buurtinformatienetwerken in Vilvoorde breiden uit

BINIn Vilvoorde zijn momenteel 2 buurtinformatienetwerken (BIN) actief. Er is sinds januari 2017 een BIN in de wijk Koningslo en in mei 2017 werd het BIN voor Zelfstandigen en handelszaken (BIN-Z) geherlanceerd. Schepen van Preventie Jo De Ro: “De twee buurtinformatienetwerken zijn een succes. We merken in beide BIN’s een stijging van het aantal leden en van het gebruik van het BIN. De BIN’s dragen bij tot een verhoogd veiligheidsgevoel in Vilvoorde.”

Een BIN is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen buurtbewoners of zelfstandigen/handelaars en de lokale politie. Een BIN heeft tot doel:

  • het meldingsgedrag aan de politie te verhogen;
  • het onveiligheidgevoel bij de bevolking/handelaars te verlagen;
  • de sociale controle te bevorderen;
  • de preventiegedachte te verspreiden.

Een BIN is dus geen burgerwacht of organisatie die patrouilles of andere politionele taken op zich neemt. Het is ook geen structuur die de leden voorrechten verleent in hun contacten met de politie.

Jo De Ro: “In 2016 telde het BIN-Z slechts een handjevol leden (17). Onder impuls van het stadsbestuur, de dienst preventie en in samenwerking met de dienst lokale economie en schepen van Lokale economie Vivianne Schaessens werd dit initiatief in 2017 nieuw leven ingeblazen. In 2018 telt het BIN-Z 92 leden en wordt er een gemiddelde van 2 berichten per maand gestuurd. Verdachte situaties worden, naar tevredenheid van de leden, kort opgevolgd door de lokale politie.”

Met de oprichting van het BIN Z, willen de handelaars meewerken aan een veilig stadscentrum. Leden van het BIN Z, krijgen een waarschuwingsbericht wanneer verdachte handelingen gesignaleerd worden in de buurt. De politie vraagt de handelaars en hun personeel dan om mee uit te kijken naar deze verdachte zaken. Daarnaast ontvangen de leden regelmatig via e-mail preventieve tips en informatie over bepaalde acties of criminele fenomenen. Vanuit preventief en politioneel standpunt is het een meerwaarde gericht te kunnen communiceren met geëngageerde handelaars. Zo kunnen ze beter  samenwerken aan een veilige stad.

Niet enkel handelaars kunnen een BIN oprichten, maar ook bewoners van een bepaalde wijk kunnen dit doen. Begin 2017 werd op vraag van verschillende bewoners in Koningslo een BIN opgericht. Bij de start melden een kleine 100 leden zich aan, maar halverwege 2018 staat de teller al op 145 leden. In Houtem werd recent ook interesse getoond voor de oprichting van een BIN Houtem. De preventiemedewerker van de politie heeft recent een korte toelichting gegeven op een wijkvergadering van de dienst Preventie. Indien er voldoende interesse is zal er een heuse informatie en opstartvergadering volgen.

“Als schepen van preventie ben ik blij dat de BIN’s in Vilvoorde werken en er interesse in in een uitbreiding van het aantal BIN’s. Het kan alleen maar bijdragen aan een beter veiligheidsgevoel en de samenwerking tussen burgers/handelaars en de lokale politie vergroten. Het is belangrijk om mee te geven dat inbraak- en diefstalpreventie hoog op de agenda blijven, zo werd vorig jaar nog een uitbreiding goedgekeurd van het premiereglement voor het aanbrengen van inbraakbeveiliging aan gebouwen en woningen. Naast particulieren en bedrijven in Vilvoorde, kunnen nu ook verenigingen zo’n premie aanvragen.” aldus Jo De Ro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s