Vilvoordse begroting blijft op koers

jo-de-ro3Maandag 18 juni stemde de gemeenteraad over de eerste begrotingswijziging van 2018 en de aanpassingen aan het meerjarenplan 2014-2020. “Uit de eerste tussentijdse controle blijkt dat de begroting van 2018 op schema ligt, meer zelfs de vooruitzichten zijn zelfs iets positiever dan eerst begroot. Ook de ambitie van dit stadsbestuur om tegen het einde van haar mandaat de schulden bij de banken met de helft hebben te verminderen, van 28 miljoen naar 14 miljoen euro, zit perfect op schema.” zegt schepen van Financiën Jo De Ro.

In de vorige legislatuur was er reeds een aanzet gegeven om de schuldgraad van de stad Vilvoorde te verminderen. De huidige meerderheid heeft deze trend verdergezet. Jo De Ro: “De doelstelling om de schulden bij de banken op 6 jaar tijd te halveren wordt volgends de tussentijds controle nog steeds behaald. De schulden zullen dalen van 28 naar 14 miljoen euro tegen begin 2019. Meer zelfs in de prognose van het meerjarenplan is zelfs een daling tot een kleine 9,5 miljoen euro voorzien tegen eind 2020. Tegen het einde van het meerjarenplan dus.”

Begrotingswijziging 2018 – grootste aankoop van de legislatuur

De begrotingscontrole en de voorgestelde aanpassingen worden maandag voorgelegd aan de gemeenteraad. De belangrijkste aanpassingen zijn de volgende:

  • Aankoop Asiat-site. Deze voormalige legerkazerne gelegen tussen de Zenne en het stedelijk complex Asiat waar de grondgebonden stadsdiensten hun thuis hebben, staat al jaren op de radar van het Vilvoords stadsbestuur. Alleen was de originele vraagprijs van Defensie en de regie der gebouwen (11 miljoen euro) te hoog. Verdere onderhandelingen hebben de prijs doen zakken naar 10 miljoen en de stad Vilvoorde verkreeg ook een formule waarbij de helft van de prijs bij aankoop betaald wordt en de overige 5 miljoen gespreid wordt in de tijd. Naast de aankoopprijs schrijft de stad Vilvoorde in haar meerjarenplan ook inkomsten in voor dit project. De stad zal immers een deel van het terrein verkopen aan het GO, onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, zodat er een secundaire Freinetschool kan komen in onze stad. Een ander deel van de site zal verkocht worden aan de vzw Annasr, zodat de Moskee die nu nog aan de Mechelsesteenweg ligt naar de Asiatsite kan verplaatst worden. In het gedeelte dat de stad in bezit zal houden, liggen tal van mogelijkheden voor vele bevoegdheden van de stad, zoals bijvoorbeeld een bergruimte voor het kampmateriaal van de Vilvoordse jeugdverenigingen. “Met deze aankoop geven we aan een oude militaire site een tweede leven, een toekomst waar de Vilvoordenaars en de Vilvoorde verenigingen en organisaties, beter van worden.” verantwoordt Jo De Ro deze grote aankoop door de stad.
  • Er worden ook middelen voorzien voor verkeersveilige maatregelen, o.a. in schoolomgevingen. De definitieve plannen worden eerstdaags afgerond en in uitvoering gesteld. De eerste werken worden al in september verwacht. “Met deze middelen komen we als stadsbestuur ook een belofte na om de eventuele meerinkomsten van de parkeerconsessie naar de verkeersveiligheid van onze inwoners te laten gaan.” herinnert Jo De Ro aan de oude belofte van het stadsbestuur.
  • Daarnaast zijn er nog aanpassingen ivm de meerkosten voor de afwerking van de uitbreidingswerken van de academie in de Groenstraat, de bouw van de nieuwe school e Puzzel in Koningslo en de afbraak van een pand in de Harensesteenweg. Er wordt ook geld vrijgemaakt voor de aanwerving van een coach  wijkonderhoud en lift in de Portaelsschool en de aankoop van windschermen voor de horecazaken op de vernieuwde Grote Markt.

“We blijven in het laatste jaar van deze legislatuur dus de inspanningen verderzetten en we blijven investeren in de levenskwaliteit van onze stad. En dit doen we zonder de toekomst generaties in gevaar te brengen!” aldus een tevreden schepen van Financiën Jo De Ro die besluit: “Het is een huzarenstuk geweest om én zo zwaar te investeren in onze stad én de stad in financieel gezonde toestand over te dragen op het einde van de rit. Hiervoor wil ik een grote pluim geven. Niet alleen naar de verschillende collega’s en hun diensten, maar ook en in het bijzonder naar de nieuwe financieel beheerder en haar dienst. Zij hebben met ongelofelijk veel inzet en een positieve aanpak, de scheve situatie van het verleden rechtgezet.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s