Buurtinformatienetwerk Koningslo na 1 jaar groot succes

BINIn Koningslo werd vorig jaar het eerste buurtinformatienetwerk (BIN) voor bewoners boven de doopvont gehouden. Een jaar na de inwerkingtreding werd door alle actoren een stand van zaken opgemaakt op een algemene vergadering. “Iedereen was zeer positief over de werking van het BIN Koningslo. Door deze goede ervaring in Koningslo wordt er op dit moment gekeken naar mogelijkheden om ook in andere wijken van onze stad een gelijkaardig BIN op te richten.” zegt schepen van Preventie Jo De Ro.

Een BIN is een samenwerkingsverband tussen burgers, de dienst preventie en de lokale politie binnen een bepaalde buurt. De actoren van het project zijn de burgers, een coördinator en de lokale politie. Schepen Jo De Ro: “Het doel is om het algemene veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en het belang van preventie te verspreiden. Binnen een buurtinformatienetwerk is er een permanente informatie-uitwisseling tussen de lokale politie, de dienst preventie en de burgers. Dit gebeurt door het verspreiden van preventieve tips afgestemd op de specifieke noden en behoeften van de betrokken burgers, maar ook door wijkwandelingen waarbij er gekeken wordt naar wat veiliger kan.”

In Vilvoorde bestaat er reeds een BIN voor zelfstandigen, maar een goed jaar geleden kwam ook de vraag vanuit enkele bewoners van Koningslo om een wijk-BIN op te richten voor hun buurt. Na een goede voorbereiding met de dienst preventie en de lokale politie werd het BIN Koningslo op 9 januari 2017. Er werd gestart met 30 bewoners. De bedoeling van het BIN is dat de deelnemers verdachte zaken kunnen signaleren aan de lokale politie. Deze onderzoeken de melding en indien ernstig wordt er een sms verstuurd naar alle deelnemers.

Jo De Ro: “Na een jaar werking is het Bin Koningslo uitgegroeid tot een succesverhaal. Het Bin wordt nu gebruikt door 115 inwoners van Koningslo. Het BIN verspreidde in het afgelopen jaar 24 dringende sms’en en 37 e-mails. De dringende sms-berichten handelden over meldingen i.v.m. diefstal, het signaleren van verdachte personen/of voertuigen, over mogelijke oplichters die actief waren in de wijk (bv. illegale dakwerken) alsook verwittigingen bij branden. Via de e-mails werd vooral feedback gegeven en kregen de deelnemers ook preventieve tips mee.

“Door het succes van dit eerste wijk-BIN  willen we samen met de lokale politie en de dienst preventie kijken of we dit initiatief ook kunnen introduceren in andere wijken in Vilvoorde. Het succes van een BIN is natuurlijk afhankelijk van de motivatie van de inwoners zelf. Zij zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het signaleren van verdachten zaken of activiteiten. We gaan dus bekijken welke wijken hiervoor in eerste instantie in aanmerking komen en dan kijken we naar die buurten waar er reeds een wijkwerking bestaat die dan de basis kan vormen voor dit BIN. Deze initiatieven dragen zeker bij tot het verhogen van het veiligheidsgevoel. Het bevordert ook de samenwerking en contact tussen de inwoners en de lokale politie.” aldus nog Jo De Ro.

Eén van de actieve burgers is coördinator Miguel Verhavert. Hij nam gisteren ook het woord: “Wij zijn als coördinatoren zeer blij dat we ons ledenaantal kunnen laten groeien en zullen daar ook verder inspanningen voor leveren. Op deze manier hopen wij bij te dragen tot een grote vorm van solidariteit en samenhorigheidsgevoel in Koningslo.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s