Grote stap naar netoverstijgende samenwerking in onderwijs

schermafdruk-2017-01-13-16-51-30De Vlaamse regeringspartijen hebben vandaag een aantal decretale teksten ingediend in het Vlaams parlement die een nieuw ondersteuningsmodel moeten mogelijk maken voor leerlingen met specifieke noden in het gewone onderwijs (M-Decreet).

Meer middelen

De Vlaams regering trekt extra middelen uit voor de ondersteuning van leerlingen met specifieke noden in het gewone onderwijs. Vlaams minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein maakte bij de begrotingscontrole samen met zijn collega minister van Onderwijs Hilde Crevits, 15 miljoen euro vrij voor het nieuwe ondersteuningsmodel. Het budget wordt opgetrokken van 91,6 miljoen naar 106,6 miljoen euro, een stijging van tien procent.

Netoverstijgend wordt de norm

Voor Open vld volstonden de teksten niet zoals die eerder deze week door netten en vakbonden waren afgesproken. “We moesten de historische kans grijpen om dit model zo te organiseren dat er zo efficiënt mogelijk wordt gewerkt” vat Jo De Ro, Vlaams parlementslid en onderhandelaar voor Open Vld, het samen. “Open Vld voegde in een eerder decreet vorig jaar al uitdrukkelijk een passage toe dat het officieel onderwijs (GO!, POV, OVSG) verplichte om haar middelen te bundelen. Steeds meer leerkrachten, ouders en leerlingen verwachten dat er hulp en ondersteuning is, maar krijgen deze niet altijd. Versnippering van middelen binnen de verschillende netten kan niet voldoende garanderen dat iedereen de steun krijgt waar hij recht op heeft”. “Daarom trekken we voor het volledig ondersteuningsmodel door wat we vorig jaar al goedgekeurd kregen voor een deel van de ondersteuning. Scholen van het provinciaal, stedelijk en GO!-onderwijs zullen zich binnen 1 logisch gekozen geografische regio aansluiten bij 1 officieel ondersteuningsnetwerk dat de expertise van het buitengewoon onderwijs ter beschikking stelt van leerlingen en leerkrachten in het gewone onderwijs.” “Dit is een historische stap” stelt Jo De Ro. “Deze bundeling van expertise en middelen binnen het officiële onderwijs staat trouwens geen samenwerking met het vrij onderwijs in de weg, integendeel, men kan autonoom beslissen om expertise binnen te halen uit andere netwerken.”

Alle hulp in kaart gebracht

“Voor onze partij is het ook van groot belang dat de decretale teksten ook voorzien in een bevraging van scholen waarbij in kaart zal gebracht worden met welke ondersteuningsteams nu al samenwerken zodat we evoluties de komende jaren precies in kaart zullen brengen. Op vraag van het parlement zal de regering en de Vlaamse administratie trouwens ook een grondige kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie moeten maken tegen 1 september 2019, zodat het volgende Vlaamse parlement een grondige evaluatie kan koppelen aan wijzigingen van de decreten die van toepassing zijn.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s