Begroting 2017: Vilvoorde blijft investeren

Jo De Ro (klein)De gemeenteraad van 19 december ’16 heeft de begroting 2017 en het aangepaste meerjarenplan 2014 – 219 goedgekeurd. “Deze begroting en meerjarenplan zullen zorgen voor de nodige investeringen om de eerste doelstelling van deze meerderheid uit te voeren, met name Vilvoorde omvormen tot een stad aan het water, waar het gezellig wonen, werken en winkelen is.” aldus schepen van Financiën Jo De Ro

De meerderheid heeft bij het opstellen van het bestuursakkoord en het opstellen van de meerjarenbegroting gezegd dat het haar ambitie is om de komende jaren forse investeringen te doen in Vilvoorde. “Hiervoor hebben we ook een bijdrage gevraagd van de bevolking. De voorbije jaren hebben we reeds de nodige investeringen gedaan om het handelscentrum te vernieuwen, een nieuw OCMW-woonzorgcentrum te bouwen, te investeren in nieuwe straten en voet- en fietspaden en werd er fors geïnvesteerd in het moderniseren van de stedelijke onderwijsinfrastructuur. De eerste resultaten van deze investeringen zijn al zichtbaar op het terrein.  Daarnaast worden in 2017 ook de nodige investeringsmiddelen voorzien en werd het meerjarenplan 2017-2019 aangepast om die investeringen te kunnen realiseren.” besluit schepen De Ro.

Investeren in de Vilvoordenaar

Schepen van Financiën Jo De Ro: “De begroting van 2017 voorziet de eerste middelen voor de totale vernieuwing van de sport- en culturele infrastructuur in Koningslo. Het bestaande culturele centrum zal grondig worden gemoderniseerd en de bestaande kaduke sportinfrastructuur zal vervangen worden door een moderne sporthal. De totale investering voor deze werking bedraagt 5,5 miljoen euro en zit gespreid over de periode 2017-2019. Samen met de uitbreiding van de stedelijke basisschool De Puzzel ontstaat zo midden in de wijk Koningslo een campus waar onderwijs, cultuur en sport hand in hand gaan.”

Ook de stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans wordt uitgebreid. Schepen De Ro: “Het stijgend succes van onze stedelijke academie vergt ook inspanningen. Meer dan een half miljoen euro zal worden geïnvesteerd om de bestaande infrastructuur in de Bolwerkstraat uit te breiden. Bovenop het bestaande gebouw zal een nieuwe verdieping verrijzen. Deze investeringen zijn voor 100% te dragen door de stad aangezien de Vlaamse overheid geen subsidies voor academies geeft.”

Daarnaast is er een belangrijk investeringsprogramma om de klimaatdoelstellingen van Vilvoorde te halen. Zo wordt er vanaf 2017 meer dan 900.000 euro uitgetrokken om de stedelijke gebouwen minder CO2 te laten uitstoten en meer hernieuwbare energie op te wekken. Schepen van Financiën Jo De Ro: “2,7 miljoen euro gespreid over 2017, 2018 en 2019 wordt er geïnvesteerd om stadsgebouwen beter te isoleren, warmte te recupereren en om groene energie te produceren. Dit heeft niet alleen een gunstig effect voor ons klimaat, zo gaan we ook centen uitsparen door minder energie te verbruiken.”

Ook digitale investeringen

Via begroting 2017 wordt er begonnen om de website van de stad grondig te vernieuwen. Deze zal operationeel worden in 2019. Ook een stuk van de diensten van de stad zullen door extra investeringen gedigitaliseerd worden. Schepen De Ro: “Via nieuwe software zullen bijvoorbeeld op de dienst bevolking een aantal documenten via digitale weg kunnen worden aangevraagd en zal de Vilvoordenaar niet langer voor alles naar het stadhuis moeten gaan.”

Andere investeringen lopen door

Schepen De Ro: “Fase 2 van de vernieuwing van de Stedelijke Basisschool De Doening in Peutie is net gestart. Een polyvalente zaal zal worden gebouwd naast de school zodat de school, maar ook verengingen in Peutie, hiervan gebruik kunnen maken. In de tuin zal de stad ten slotte investeren in een zeer groene en avontuurlijke tuin met plaats voor natuureducatie, sport en spel.

In 2017 wordt ook gestart met de grondige vernieuwing van de Stedelijke Basisschool De Groene Planeet in Houtem. Een school die in sterk verouderde infrastructuur gehuisvest is.

Ten slotte is 2017 het derde begrotingsjaar dat er heel wat centen worden geïnvesteerd om de vernieuwing van het handelscentrum af te werken.

“De begroting 2017 is het bewijs dat deze stad doet wat het gezegd heeft te zullen doen. We hebben een meerjarenplan 2014 – 2019 en een budget 2017 dat ruim de voorwaarden haalt die Vlaanderen ons oplegt. Begin 2017 zal het schepencollege ook nog beslissingen nemen over de inzet van de extra middelen (1,5 miljoen euro) die we krijgen van de Vlaamse regering voor onze centrumfunctie. We hebben bewust gekozen om deze middelen buiten de gewone begrotingsbesprekingen te houden. Deze middelen moeten namelijk geïnvesteerd worden in een betere dienstverlening voor de Vilvoordenaars.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s