Jongeren met Autisme eindelijk onderwijs in Vlaamse rand

Tot nu konden jongeren met ASS (Autisme Spectrum Stoornissen) niet terecht in een Vilvoordse school of een school in de brede Vlaamse rand. De specifieke opleidingsvorm voor deze leerlingen, het type 9 binnen het buitengewoon onderwijs, zat niet in het onderwijsaanbod in de Vlaamse rand. Daar komt nu verandering in. De Vlaamse regering heeft vandaag het licht op groen gezet voor de Vilvoordse stedelijke school voor buitengewoon lager onderwijs de Oase en de Vilvoordse stedelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs de VeSt om vanaf volgend schooljaar een aanbod in te richten voor deze type 9 leerlingen.

Het decreet van 21 maart 2014 betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften – het zogenaamde ‘M-decreet’ –  bepaalt dat scholen voor de oprichting van een type en/of opleidingsvorm een aanvraag moeten indienen. Sinds het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 2015 houdende de goedkeuring van programmaties van type 9 in het buitengewoon basisonderwijs en in het buitengewoon secundair onderwijs kan deze groep opgenomen worden in het buitengewoon leerplichtonderwijs.

Het stadsbestuur van Vilvoorde, de directies van beide stedelijke scholen voor buitengewoon Onderwijs en het personeel waren vragende partij om deze opleidingsvorm in hun curriculum op te nemen. De stad heeft daarom eind vorig jaar een aanvraag ingediend bij de Vlaamse regering en voorziet zelf middelen om de infrastructuur aan te passen en de nodige vormingen voor onderwijzend personeel te organiseren.

Schepen van Onderwijs Jo De Ro: “We stelden vast dat jongeren met ASS niet terecht konden in een Vilvoordse school, maar ook niet in de onmiddellijke omgeving. De dichtstbijzijnde scholen bevonden zich in Opwijk, Lennik of Heverlee. We hebben dan ook met de directies van onze stedelijke buitengewone scholen samengezeten om te bekijken of ze deze opleidingsvorm konden aanbieden in de toekomst. We zijn dan ook zeer tevreden dat de Vlaamse regering onze aanvraag positief heeft beoordeeld en dat deze jongeren vanaf volgend schooljaar welkom zijn in Vilvoorde. Op deze manier willen we nog eens benadrukken dat Vilvoorde een onderwijsstad is en blijft waar iedereen welkom is. Onze stedelijke buitengewone scholen vervullen op deze manier nog eens extra een centrumfunctie en zorgen er nu voor dat deze leerlingen zich niet heel ver moeten verplaatsen om van een aangepast onderwijs te kunnen genieten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s