Vlaamse regering negeert compleet lokale realiteit

Vlaams Volksvertegenwoordiger en schepen van onderwijs van de stad Vilvoorde Jo De Ro reageert scherp op de afsprakennota van de Vlaamse regering inzake capaciteit die vandaag uitlekte: “De afspraak die de Vlaamse regering gemaakt heeft om bij toekenning van capaciteitsgelden vanaf nu het evenwicht tussen de netten als belangrijk criteria te nemen, staat volkomen los van de lokale realiteit” stelt Jo De Ro.

“Ik begrijp absoluut niet wat de minister van onderwijs bezield heeft om dit aan de regering voor te stellen. Ik dacht dat iedereen, de minister op kop, zou moeten beseffen dat in het kader van capaciteit er geen nood is om de nettenkwestie op tafel te gooien. In capaciteit is het simpel: er moet meer geld komen uit de Vlaamse regering en men moet vertrouwen hebben in het lokale niveau. Nu is er te weinig geld uitgetrokken én gaat men met nog wat nieuwe regels, de zaken bemoeilijken.”

“Ik weet waarover ik spreek” gaat De Ro verder: “toen ik als schepen van onderwijs in Vilvoorde startte op 2 januari 2013 was de belangrijkste prioriteit in Vilvoorde het gebrek aan capaciteit in de scholen van de drie netten die in mijn stad aanwezig zijn (Katholiek, GO en Stedelijk). Belangrijk want Vilvoorde is niet alleen de snelst groeiende stad in Vlaanderen, het is ook de stad met het hoogste aantal -18-jarigen (26% – Vlaams gemiddelde: 19%).  De drie netten werkten snel en zeer goed samen om een stevig dossier naar Brussel te sturen en we waren dan ook tevreden met een eerste toekenning van 5 miljoen euro. In onderling overleg werd dit op basis van projectvoorstellen verdeeld tussen GO! (2,3 miljoen euro), Stedelijk Onderwijs Vilvoorde (2,15 miljoen euro) en het Katholiek Onderwijs Vilvoorde (0,65 miljoen euro). Inmiddels hebben we de eerste realisatie afgelopen vrijdag geopend (eerste 72 plaatsen van de 450). Het Stedelijk Onderwijs Vilvoorde en het GO! waren aanwezig op inhuldiging van deze realisatie binnen het Katholiek Onderwijs Vilvoorde. Qua onderlijnen van het omgekeerde van wat er in de nota staat, kan dat dus tellen!”

“Op onze tweede vraag om nog evenveel extra capaciteit en middelen te krijgen, wachten we nu al maanden op een reactie van de minister. Zonder succes. Maar nu blijkt dat men in plaats van extra geld te zoeken, afspraken maakt die de zaak op het lokaal terrein niet eenvoudiger zullen maken. Ik zal hierover na het krokusreces een interpellatie indienen want dit is echt wel politiek uit een vervlogen tijd die los staat van de realiteit op het terrein.”

Plaats een reactie