Deeltijds Kunstenonderwijs verwaarloosd door Vlaamse regering

Vorige week vrijdag ondertekenden de vakbonden en koepels en de regering de laatste onderwijs-cao, CAO X. Eén koepel, met name het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG) tekende niet mee omdat de rekening van één maatregel inzake het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) wordt doorgeschoven naar de Steden en Gemeenten. “Dit is de druppel die de emmer doet overlopen en de reactie vandaag van minister Smet in het Vlaams Parlement bewijst nog maar eens dat het DKO voor deze Vlaamse regering verwaarloosbaar is en dat is een schande!” aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Jo De Ro.

OVSG weigerde de CAO X te ondertekenen omdat de Vlaamse regering deze CAO alleen heeft onderhandeld op basis van de eisen van de werknemers, en  dat met de eisen van de werkgevers, in deze dus ook de steden en gemeenten, van bij het begin géén rekening is gehouden. Daarnaast vindt het OVSG dat de Vlaamse regering van één van de maatregelen van deze CAO vooral de gemeenten en steden treft. Het gaat dan over de maatregel die getroffen is voor het administratief personeel van het DKO. Hun werkweek wordt van 38 uren naar 36 uren teruggebracht. De factuur van deze maatregel wordt eenzijdig doorgeschoven naar de steden en gemeenten en wordt niet gecompenseerd. Dit terwijl de steden en gemeenten al meermaals een financiële noodkreet hebben laten horen.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Jo De Ro: “Ten eerste vind ik het aanstootgevend dat bij de onderhandelingen enkel werd rekening gehouden met de eisen van de vakbonden en niet met deze van de inrichtende machten. Nog erger is echter het feit dat de Vlaamse regering totaal geen rekening houdt met het DKO. Het is niet de eerste keer dat het Deeltijds Kunstenonderwijs vergeten wordt of beter genegeerd wordt! Nu wordt de rekening doorgeschoven, terwijl alle gemeenten en steden hun meerjarenbegroting deze week goedkeuren en dus niet meer kunnen inspelen op deze extra kosten.”

Het is niet de eerste keer dat het DKO de rekening betaald. Enkele voorbeelden uit het verleden geven weer hoe de Vlaamse regering omgaat met het DKO:

  1. In een vorige onderhandeling verhoogden de lonen van directies, behalve voor het DKO
  2. De terechte vragen over infrastructuur krijgen al jaren 0 op het rekest. Sommige projecten wachten reeds jaren op goedkeuring van hun (renovaties)dossier.
  3. De administratieve omkadering is minder voor DKO dan voor de rest van het onderwijs

“En nu wordt deze omkadering nog verminderd met 2 uren per voltijdse werkkracht. Ondanks dat het een relatief kleine kost vertegenwoordigt maakt dit schrijnend duidelijk dat het Deeltijds Kunstenonderwijs voor deze Vlaamse regering niet bestaat. Dat maakte minister Smet zeer duidelijk in de plenaire vergadering vandaag, die het probleem eens te meer minimaliseerde. Er is al veel over DKO gesproken, maar deze Vlaamse regering wil geen beleid voor DKO, dat maakt deze maatregel wel erg duidelijk. Het is de druppel die de emmer doet overlopen en brengt zo de toekomst van het Deeltijds Kunstenonderwijs in gevaar!” aldus Jo De Ro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s