Vlaams Parlement stemt in met professionele hulpverlening voor radicaliserende jongeren

Het Vlaams Parlement keurde vandaag een motie goed, die de Vlaamse regering oproept om dringend werk te maken van de oprichting van een Vlaamse Coördinatie- en expertencel Radicalisering. “Ik hoop van harte dat de Vlaamse regering snel de aanbevelingen zal opnemen zodat op die manier de radicaliserende jongeren op een professionele manier kunnen geholpen worden.” aldus initiatiefnemer van de motie Jo De Ro.

De aanleiding voor de motie was het feit dat radicaliserende jongeren, maar ook de families, hulpverleners en het onderwijzend personeel de afgelopen weken/maanden tevergeefs professionele hulp probeerden te krijgen om het proces van radicalisering tegen te gaan. Zowel in de geestelijke gezondheidszorg, als bij scholen, CLB’s, LOP als JAC is er wel medeleven, maar kan men tot op vandaag geen dringende professionele hulp bieden. “De motie heeft tot doel om de Vlaamse regering op te roepen om snel actie te nemen om een coördinatie- en expertencel van gespecialiseerde hulpverleners op te richten. Dit zou al heel wat menselijk leed kunnen vermijden, want hoe sneller men het radicaliseringsproces kan tegengaan, hoe beter.”

Volgens Jo De Ro moet de coördinatie- en expertencel een tweeledig structuur hebben met een front-office, waar radicaliserende jongeren en hun families, lokale hulpverleners en scholen terecht kunnen via een centraal aanspreekpunt. Daarnaast moet er ook een back-office komen die instaat voor professionele hulpverlening en ondersteuning van radicaliserende jongeren en hun families, lokale hulpverleners en scholen.

“Het doel van de coördinatie- en expertencel is ook tweeledig. Ten eerste moet er een preventief luik zijn dat o.a. aandacht heeft voor het versterken van informatie rond het radicaliseringproces en het snel detecteren van eerste tekenen van radicalisering. Ten tweede moet er een curatief luik zijn dat o.a. alle expertise samenbrengt inzake het begeleiden van radicaliserende jongeren bij het deradicaliseren.” aldus Jo De Ro.

De motie kreeg de steun van het gezamenlijke onderwijsveld in Vilvoorde. De overkoepelende directeurs van het Katholiek Onderwijs, het GO! en het stedelijk Onderwijs riepen in een gezamenlijke brief de Vlaamse Volksvertegenwoordigers op de motie goed te keuren, zodat zij op het veld op korte termijn beroep kunnen doen op een professionele ondersteuning om met de problematiek van de radicalisering om te gaan binnen de schoolmuren.

“Ik wens de meerderheidspartijen, Groen en LDD te bedanken voor de ruime steun tijdens de stemming vandaag in de plenaire vergadering. Op deze manier heeft het Vlaams Parlement vandaag een duidelijk signaal gegeven dat ze de radicaliserende jongeren en hun familie, maar ook de hulpverleners  en de scholen niet aan hun lot overlaten. Ik verwacht dan ook een snel initiatief van de Vlaamse regering om een positief gevolg te geven aan deze motie, zodat ze er mee voor zorgt dat we geen kansen meer zullen missen om jongeren van het radicale pad af te houden.” aldus Jo De Ro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s