VRT moet het voortouw nemen voor een grote benefietactie ten voordele van de slachtoffers van de tyfoon Haiyan

tussenkomst benefiet haiyanVlaams Volksvertegenwoordiger Jo De Ro ijverde vandaan in de plenaire vergadering voor een grote benefietactie van de gezamenlijke media in ons land om de slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen te helpen. “De VRT, als leidende media in Vlaanderen, moet het voortouw nemen en dus vraag ik aan minister Lieten om deze vraag naar een nationale actie te ondersteunen.”  aldus Jo De Ro.  

11 miljoen getroffen Filipino’s, waarvan 40% kinderen, meer dan 4000 doden, 18.000 gewonden en nog meer dan 1.500 vermisten. Meer dan 1 miljoen huizen verwoest en 2,5 miljoen mensen die noodhulp nodig hebben… Hallucinante cijfers. Over de schaal van de ramp van tyfoon Haiyan valt niet te discussiëren, over het menselijk leed al evenmin.

Maar er zijn nog cijfers die de aandacht trekken: 18,5 miljoen euro in Nederland, 40 miljoen in Engeland, 6 miljoen in Zwitserland en 2,4 miljoen in Vlaanderen/België. Dat zijn de bedragen die tot gisteren werden ingezameld bij het grote publiek in die landen. Zijn de Belgen of Vlamingen gieriger? Neen zeggen experten.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Jo De Ro: “Het grote verschil ligt in het feit dat in ons land, in onze regio er nog geen grote benefietacties door de media zijn georganiseerd en dat is volgens alle experten nu net noodzakelijk om van een hulpcampagne een succes te maken. Het feit dat er nog niks gebeurde verbaast niet alleen mij, maar ook heel veel betrokkenen. We roepen dan ook op tot een gecoördineerde actie van alle media in ons land, zowel langs Vlaamse als Waalse zijde. We worden hierin gesteund door verschillende experten, maar nog steeds blijft het onbegrijpelijk stil in het medialandschap.”

“Vandaag riep ik Vlaams minister Lieten op om een oproep te lanceren naar de VRT om het voortouw te nemen in het opzetten van zo’n gecoördineerde benefietactie. Dit past volledig in de maatschappelijke doelstellingen van de VRT, die zijn vastgelegd in de beheersovereenkomst. Minister Lieten, antwoordde bij monde van minister Van den Bossche, eerder terughoudend. Onbegrijpelijk aangezien haar voorgangers, bij vorige rampen van deze omvang, dit wel duidelijk hebben gedaan. Ik verwacht nu ook een gelijkaardig signaal. Ik begrijp ook niet dat de VRT dit niet uit zichzelf doet en zich nog steeds aan het beraden is over zo’n mogelijke benefiet. Het is nu tijd om te ageren of het momentum is voorbij en dan heeft Vlaanderen de kans gemist om hun solidariteit te tonen.” aldus Jo De Ro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s